P01022-104324_edited.png

1. Všeobecne o husách

Husi patria do rodiny z radu plávajúcich vtákov a podriadenosti špáradiel. Sú to vtáky s podsaditým telom, stredne dlhým krkom a veľkou hlavou. Ich zobák
je väčšinou dlhý a má bočné ostré zuby. Chodidlá sú viac sústredené v strede tela ako labute a peria sa takmer až k päte. Tri predné prsty sú zvyčajne spojené plnými pásmi a vybavené krátkymi pazúrmi. Krídla sú dlhé a široké naostrené. Chvost je krátky, zhruba zaoblený alebo rovný.

Husi sú rozšírené a uprednostňujú planinu, vyskytujú sa však aj vo vysokých nadmorských výškach. Kráčajú lepšie ako kačky, lietajú dobre a menej plávajú.
Sú opatrné a ostražité, spoločenské a ľahko sa skrotia. Jednorazové uzavretie manželstva trvá celý život. Hniezdia čiastočne spoločensky na zemi a kladú
6-12 monochromatických vajíčok, ktoré vyliahne samica sama. Ich jedlo sa skladá z najrôznejších tráv, kapusty, bylín, klasov, strukov atď., Olúpajú mladé stromy, niektoré tiež jedia hmyz, mušle, malé stavovce. Ak sa vyskytujú v masách, môžu uškodiť.

2. Názov

Termín hus pre túto skupinu vtákov je pomerne starý. Už v starom vysokom a strednom nemeckom jazyku sa používala hus. Porovnávacie analýzy s inými
indoeurópskymi jazykmi naznačujú, že nemecký názov gans aj latinský názov anser, ktorý je dnes generickým názvom pre husi poľné, pochádzajú z divokého
zvuku hus.

V nemeckom jazyku sa káčer nazýva Gander, Ganser, Ganterich alebo Ganter a mladá hus Gänsel alebo Gösse.

3. Rozšírenie

V strednej Európe pochádza najmä sivá hus, z ktorej sa domáce husy vyvinuli domestikáciou. Labuď veľká pôvodne nepochádzala zo strednej Európy a bola
prvýkrát naturalizovaná v 16. storočí ako vták v parku.

Vo východnej Ázii bola domáca labutia hus, jej výsledná forma plemena sa volala labuď veľká. Medzitým bola krížená s európskými domácimi plemenami.

Hlavné husi sú v Arktíde, kde sa rozmnožuje väčšina druhov. V arktickej a subarktickej biocenóze zohrávajú husi dôležitú úlohu ako hlavní spotrebitelia
rastlinných potravín. Spôsobujú dokonca zmenu v rastlinnej komunite a povrchovej štruktúre.

Ich zimné domčeky sú v miernom pásme, takže pokrývajú veľké vzdialenosti od vlaku. Regionálne udalosti týkajúce sa vlakov a odpočinku sa líšia v
závislosti od počasia v zimných mesiacoch. Dostupnosť vhodných a bezproblémových miest na spanie, ako aj zásobovanie potravinami v blízkosti miest na spanie,
má vplyv na to, či a ako veľké množstvo husí zostáva v oblasti.

Existujú však aj tropické a južné pologule kde žijú havajské husy a čierne labute.

4. Hus šedá

Husi šedé patria medzi najbežnejšie druhy vodného vtáctva a sú druhým najväčším husím druhom v Európe.

Dosahuje dĺžku 75 až 90 cm, rozpätie krídel od 147 do 180 cm a hmotnosť od 2 do 4 kg. Sivé husi môžu žiť až 17 rokov. Najznámejší zvuk je ga-ga-ga,
známy aj domácim husám. Veľmi hlasná hus šedá presiahne viac ako tucet rôznych vokalizácií.

Husi šedé sú aktívne deň aj noc. Keď sú často vyrušované, presunú svoje hľadanie potravy na noci. Husi šedé sú preferovane hniezdia pri jazerách so širokými
rákosovými pásmi a priľahlými lúkami, určené na pestovanie.

5. História husi domácej

Domáca hus je domestikovanou formou šedej husi a vytvára s ňou druh, domáci husi zvyčajne nemôžu lietať.

Egypt
Podľa staroegyptského mýtu, prvý boh pochádza z „vajíčka chvenia“, ktoré sa nachádza v močaristej húšti. Husa je súčasťou staroegyptských mýtov.
Je obeťou a symbolom ochranného boha Setha.

6. Grécko


Pre Grékov bola husa Persefónu posvätná a bola považovaná za krásneho vtáka, ktorého krása bola obdivovaná. Dokonca aj Penelope vlastní malé stádo 20 husí,
viac ako šperky, viac pre farmu ako pre úžitok.

7. Rím


V čase Plinovcov boli veľké stáda husí, najmä z oblasti Morines (na súčasných belgických pobrežiach), vyhnané do Talianska. Rímske ženy milovali najmä mäkké
pernaté more severských husí: v roku 388 pred Kristom boli Rimania obkľúčení Keltmi. Rachot silne zdecimovanej rímskej armády v tme sa podľa všetkého bráni
spievaním svätých husí, ktoré boli vysvätené na kapitol bohyne svetla a manželstva Juno.

Svätý Martin sa vlastne vôbec nechcel stať biskupom. Skryl sa teda pred svojimi nasledovníkmi. Husy ho údajne zradili svojím chrastením. Odvtedy sa 11.11. na Martina zabije a zje hus za „trest“.


„Choď spať s kurčatami, vstaň, keď sú kohúti hore.“ nemecké príslovie